A New Perspective

02/27/2013 12:56 PM

02/27/2013 1:23 PM

At first Gary and Karen Voorhees were doubtful about the lot situated on the northern end of Lake Norman in Statesville. While it was spacious with plenty of trees and panoramic views of the water, it was also a series of steep hills and didn’t seem like the best place to build their dream house. But after a second visit the great location won them over, and they built a two-story, 3,300-square-foot house overlooking the lake. The hilly lot actually paid off, as their second-floor deck is some 40 feet above ground and provides dramatic views of not only the lake but also the Brushy Mountains to the northwest. To help design the interior of the house, Karen Voorhees worked with Michelle Pawlak of the Mooresville-based Lakeside Design. Voorhees’ first priority was the home’s open and airy second-floor great room, which has a soaring 28-foot vaulted ceiling and a wall of windows that look out onto the water. It’s a wonderful space, but much of the furniture from the Voorhees former residence is traditional and didn’t fit with the contemporary look and feel of their new home. While the couple desired an overall modern look, they wanted to integrate some traditional design aspects as well, along with lots of bright colors. To pull this eclectic look together, Pawlak and Voorhees worked together and created an inviting space that’s ideal for entertaining and also accentuates the room’s fantastic lake views. In the center of the room are two curved sofas along with a cocktail table and two other chairs, which help create a main conversation area. And because all the furniture is “floating” and not against a wall, it accentuates the room’s open feel. Pawlak was also sure to select low-back sofas and chairs so as not to obstruct the wall of windows at the back of the room. She also designed modern yet unobtrusive window treatments, again not to interfere with the view. Adding to the room’s warm, welcoming feel is a floor-to-ceiling stone fireplace along the right wall. The great room turned out so well, Voorhees and Pawlak worked together on designing window treatments, rugs, select art pieces and furniture layout in many of home’s other rooms, including the spacious kitchen. Situated to the left of the great room, the kitchen has a central island, four-person bartop dining table that looks out onto the water, and funky artwork, including a black rug with colorful oval designs. Downstairs is the home’s media room, along with a small bar and two guests bedrooms. From here you can step out onto the first-floor balcony and down a set of steps to the backyard. A stone path leads to a waterfront patio and pergola complete with a firepit. From the lake looking back up at the house and the towering 40-foot stone support columns along the exterior, you get a sense of what an undertaking it must have been to build this house on such a precipitous slope. “Honestly we were both a little uncertain when construction started, but we couldn’t be more happy with the way everything turned out,” says Karen Voorhees. “Inside and out, it really is our dream lake house.”

Entertainment Videos

Join the Discussion

Charlotte Observer is pleased to provide this opportunity to share information, experiences and observations about what's in the news. Some of the comments may be reprinted elsewhere on the site or in the newspaper. We encourage lively, open debate on the issues of the day, and ask that you refrain from profanity, hate speech, personal comments and remarks that are off point. Thank you for taking the time to offer your thoughts.

Terms of Service